MUSTARINDA 2016 – Maa-laiset II osa: 17.6.–7.8.

Mustarinda-talo, Hyrynsalmi 

Näyttely avoinna ke–su 11–17,  liput 3/5€, keskiviikkoisin ilmainen sisäänpääsy


Avajaiset 16.6. klo 17–20, Tervetuloa!


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Parhaita löytöjä olivat entismaailman rikkinäisen teknologian osat, yhteenkietoutuneet muovi ja metalli, jotka oli suunniteltu tekemään asioita joita mikään nykyismaailmassamme ei enää tehnyt."
– Teemestarin kirja, Emmi Itäranta


150 vuotta jatkuvasti lisääntynyt fossiilisten polttoaineiden energiansyöttö antoi meidän uskoa, että olemme vieneet voiton luonnosta. Voimme muokata maan aineksia yhä uudestaan, siirtää mitä tahansa minne vain. Edes taivas ei ole rajana.

Ja sitten, ennätysmäisen nopea ilmastonmuutos muistutti, että emme olekaan päässeet luonnonkierroista eroon. Kaikella tuotannolla on seurauksensa. Luonnonvarat ehtyvät ja jätteet jäävät seuraksemme.

Ironian rautaisen lain mukaisesti havaitsimme fossiiliteollisuuden kytkökset ilmakehään juuri edistyneimmän teknologian avulla. Yhtäläisesti tarkkailemme suorakaiteen muotoon viljeltyä ja rakennettua maisemaa suorakaiteen muotoisilta ruuduilta.

Tilanteen tasalle pyristely on paitsi nöyryyttävää myös melko huvittavaa. On opeteltava aivan perusasioita energiantuotannosta, liikkumisesta, asumisesta, ruokailusta. Miten kahvin kanssa nautittua suklaata tehdään, minkälaisia materiaalisia edellytyksiä sillä on?

Asioita on opeteltava myös ihan toisin kuin ennen. Jälkifossiiliselle aikakaudelle on ominaista fossiilikytköksistä tietoiseksi tulemisen lisäksi uusien, fossiilienergiasta riippumattomien teknologioiden ja käytäntöjen kehittely ja kokeilu. Kaiken tämän on tapahduttava fossiiliajan kokemusmaailmasta kurkottaen.

Näyttelyn taiteilijat Michaela Casková, Alma Heikkilä, Mikko Itälahti, Saara-Maria Kariranta, Riikka Keränen, Jussi Kivi, Pauliina Leikas, Antti Majava, Mika Palonen, Sallamari Rantala, Nestori Syrjälä, Elina Tuhkanen, Tuomo Tuovinen ja Laura Wesamaa ovat Mustarinda-seuran jäseniä. Kaksiosaisen näyttelykokonaisuuden ensimmäinen osa oli esillä galleria Sinnessä, Helsingissä 29.4.–22.5.2016.

Mustarinda on taiteilijoiden ja tutkijoiden vuonna 2009 perustama kollektiivi, jonka tavoitteena on lisätä ekologista ja kulttuurista monimuotoisuutta. Näyttely-, residenssi-, tutkimus- ja julkaisutoiminnan kokeilualustana toimii Mustarinda-talo, joka sijaitsee Paljakanvaaran laella Hyrynsalmella. Taloa ympäröi tieteelliseen tutkimuskäyttöön suojeltu aarniometsä.

Näyttelyn tarvitsema energia tuotetaan Mustarinda-talon kuuden kilowatin aurinkopaneeleilla, maalämmöllä ja kompostilämmöllä.

Tervetuloa avajaisiin 16.6. klo 17-20. Avajaisissa esiintyvät Talmud Beach, Elatu Nessa, Millennium Poster.
Avajaisiin on mahdollista matkustaa Helsingistä biokaasubussilla, kysy lisätietoja: Janne Kilpinen janne@kilpinen.se. Talon pihassa voi yöpyä teltoissa.

Tiedustelut: 0400 655 883 / info@mustarinda.fi. Näyttelyä voidaan pitää auki tilauksesta myös ilmoitettujen aikojen ulkopuolella. Näyttely on auki myös juhannuksena.

Saapumisohjeet: mustarinda.fi/yhteystiedot
Näyttely ja teoskuvat: mustarinda.fi/node/79 (ladattava materiaali kohdassa media)

TUKIJAT: Näyttely: Suomen Kulttuurirahasto |Frontiers in Retreat: Euroopan Unionin Kulttuuriohjelma, Opetus- ja kulttuuriministeriö | Mustarindan energiaprojekti: Koneen Säätiö

____________________________

BIOKAASUBUSSI

Biokaasubussilla Helsingistä Mustarindan kesänäyttelyn avajaisiin & Sodankylän elokuvajuhlille!

Aikataulu: torstaina 16.6.2016

8:50 Lähtö Helsingistä, lähtöpaikka Kaupunkiviljelykeskus Kääntöpöytä, Tallikadun päässä Pasilassa. http://kaantopoyta.fi/yhteystiedot/

11:00 15 min tauko Heinolan Heilassa (luomuoluet kyytiin)
12:30–13:00 Biokaasun tankkaus, kuskin lakisääteinen ja matkustajien lounastauko Kalmarin maatilalla Laukaalla (omat eväät, ehkä uintimahdollisuus)

15:30 15 min tauko jossain, uintia viimeistään nyt

18:00 Illanvietto ja yöpyminen Mustarindassa Hyrynsalmella (kesänäyttelyn avajaiset, syöminen, saunominen, luontopolut, Talmud Beach & Elat Unessa soittaa, telttamajoittuminen,...)
Perjantai 17.6.
6:00 Lähtö Mustarindasta

9:00–9:30 tauko jossain hienossa paikassa

11:30 perillä Sodankylässä.

Takaisin Helsinkiin lähdetään sunnuntaina 19.6. klo 16 Sodankylän leirintäalueelta, ajo sillan yli koulun pysäkille. Lyhyin reitti nelostietä, perillä Helsingissä n.6:30 maanantaiaamuna.


BioBussi on Suomen ensimmäinen ja ainoa pitkän matkan linja-auto joka käyttää (dieselin lisäksi) uusiutuvaa polttoainetta, jäteperäistä biokaasua. BioBussissa ei tule aika pitkäksi, sieltä löytyy mm. maisemakäymälä, baaritiski, grilli, jääkaappi, mikroaaltouuni, discovalot, DVD+näytöt, mahtavat äänentoistolaitteet ja kuntopyörä tai muu liikuntaväline!


BioBussi lähtee kesällä 2016 kolmatta kertaa Helsingistä Sodankylän elokuvajuhlille. Menomatkalla vakioreitistä pidetään biokaasun tankkausasema Kalmarin maatilan pihassa Laukaalla, mutta sen jälkeen kurvataankin nelostien sijaan kohti Hyrynsalmea. Erämaan keskellä olevassa taiteilijaresidenssi Mustarindassa pysähdytään kesänäyttelyn avajaisiin, voi syödä, saunoa, kiertää luontopolkuja ja kuunnella musiikkia, yöpyminen teltoissa. Aamuvarhaisella bussi jatkaa matkaa, muut kuin kuski voivat jatkaa uniakin jos maisemilta malttavat. Sodankylään saavutaan puolilta päivin perjantaina.
Elokuvajuhlilla on mahtava meininki ja tekemistä riittää, vaikka ei jaksaisi istua elokuvissa aamusta aamuun. BioBussin kyytiin otetaan puolijoukkueteltta tai pari, leirintäalue on kävelymatkan päässä elokuvateattereista. jos haluaa sisämajoituksen kannattaa kiirehtiä varaamaan, majoitustarjontaa elokuvajuhlien sivuilla. Kitisen rannalle voidaan laittaa saunateltta. Paluumatka alkaa sunnuntaina iltapäivällä, perillä Helsingissä ollaan maanantaina aamuvarhain.

Facebook tapahtuma matkalle https://www.facebook.com/events/117812918639248/

Lisätiedot: Janne Kilpinen
janne@kilpinen.se
p. 0500 151 252